20 jaar ervaring

Na meer 20 jaar ervaring is mij ondertussen duidelijk dat er binnen projecten altijd omstandigheden zijn die de rol van interimmer doet veranderen gedurende een project. Dat is dan ook exact datgene wat het werk als interim-manager zo interessant maakt. Althans voor mij.

Als projectmanager krijg je te maken met veranderingen. En veranderingen zijn vaak moeilijk.

 

Niet is wat het lijkt! / Perception is reality

Organisatieleden hebben een beleving dat een situatie een status quo is. “Zo doen we het al jaren” is een vaak gehoorde opmerking.

Deze perceptie is dan ook vaak een bottleneck bij veranderingen. Iedereen binnen de groep is een schakel in het geheel van de ketting, met eigen belangen en doelgroep belangen. Beide dienen in evenwicht te zijn.  Een taak voor mij als interim-manager om beide doelstellingen in de groep “eigen” te maken.

“Ownership”: Gevoelens van ownership worden bepaald door drie dimensies:

  • heb ik ergens kennis van (weten)
  • heb ik er invloed op (doen)
  • heb ik er een belang in (hebben).

Wanneer een van deze elementen, of een combinatie ervan, in voldoende mate aanwezig is ontwikkelen mensen een gevoel van eigenaarschap waarmee de ketting sterker wordt. Of te wel de organisatie word sterker en succesvoller naarmate individuen meer ownership ontwikkelen.

Ik geloof in proactief meewerken in een project. Maar wel met een helikopter view, waarbij de doelstelling van het project constant bewaakt blijft. Daarnaast zal ik altijd over de muren van de opdracht heen kijken. Ik zal me nooit beperken tot alleen de opdracht. Daar waar ik de organisatie kan adviseren zal ik dat niet na laten, gevraag en ongevraagd.

Als u geïnteresseerd bent om eens kennis te maken sta ik daar altijd voor open.

  • Ondernemer, (interim-) professional, specialist of anders geïnteresseerde?
  • Sparring sessies, het voegt altijd waarde toe
  • Advies of second opinion

Comments are closed.